×

بیماری سرگیجه وضعیتی

اطلاعات کاملی در مورد بیماری سرگیجه وضعیتی

بیماری سرگیجه وضعیتی چیست؟


سرگیجه وضعیتی چیست؟

سرگیجه وضعیتی حملهای خوشخیم یا بیپیپیوی (BPPV)عارضهای است که در آن، بیمار پس از حرکات سر یا تغییرات سریع وضعیتی، از سرگیجههای کوتاه مدت شکایت دارد. سرگیجه وضعیتی خوشخیم (بناین، پوزیشنال، ورتیگو). بر اثر کریستالهای کوچک کلسیم کربنات که در داخل قسمتی از گوش داخلی جمع شدهاند ایجاد میشود.

این کریستالها اتولیت نام دارند. این کریستالها debris ساختار گوش هستند که ضایعه دیده هستند (دبریس فضولات بافتهای ضایعه دیده و مردهی مواد آلی است). این ضایعه ممکن است براثر ضربهی مغزی یا یک عفونت یا سایر اختلالات گوش داخلی یا احتمالاً بر اثر کهولت باشد. در نیمی از تمام موارد علت ناشناخته است.

علائم و نشانه های سرگیجه وضعیتی

علائم بیپیپیوی بهویژه هنگام جابجا شدن به سمت دیگر در حین خواب یا خمیده شدن سر به سمت عقب رخ میدهد. دوره زمانی رخ دادن علائم بسیار کوتاه است و اگر بیمار بدون حرکت باشد، علائم به سرعت مرتفع میشوند. معمولاً پس از برطرف شدن علائم، فرد میتواند فعالیتهای روزمره خود را ادامه دهد و همراه با بیماری، نشانه عصبی یا شنوایی دیگری وجود ندارد. علائم تشخیصی معمول برای سرگیجه وضعیتی حملهای خوشخیم عبارتند از:

۱. قرار گرفتن در موقعیتهای خاص سر (نظیر خوابیدن به سمت ضایعه دیده) موجب برانگیخته شدن علائم میشود.

۲. قبل از شروع سرگیجه و نیستاگموس، یک زمان نهفتگی کوتاه (۱۵- ۳ ثانیه) وجود دارد.

۳. سرگیجه و نیستاگموس، با شدت بالا رخ میدهد و اگر مجرای خلفی درگیر باشد، نیستاگموس چرخشی زمینگرا دیده میشود.

۴. مدت طول کشیدن علائم (نیستاگموس) معمولاً خیلی کوتاه است (کمتر از یک دقیقه).

۵. خستگی پذیری در علائم دیده میشود، یعنی با تکرار وضعیت برانگیزنده، از میزان پاسخها کاسته میشود.

۶. گاهی ممکن است جهت نیستاگموس عوض شود.

علل و عوامل خطرساز سرگیجه وضعیتی

باید توجه داشت که برخی عوامل دیگر غیر از سرگیجه وضعیتی حملهای خوشخیم نیز میتوانند موجب بروز سرگیجههای وضعیتی شوند. لابیرنتیت و سرگیجههای بعد از ضربه، دو نمونه بارز از چنین عواملی هستند. بوجود آمدن چنین حالتی را معمولا سرگیجههای وضعیتی خوشخیم (BPV) مینامند که نباید آنها را با سرگیجه وضعیتی حملهای خوشخیم اشتباه گرفت.

در مورد پاتوفیزیولوژی سرگیجه وضعیتی حملهای خوشخیم، دو تئوری مختلف وجود دارد. در تئوری کوپولولیتایزیس که توسط شوکنکت (۱۹۶۹) مطرح شد، اعتقاد بر این است که جدا شدن ذرات اتوکونی از ساختارهای اتولیت و چسبیدن آنها به کوپولای مجرای نیم دایرهای خلفی موجب بروز علائم بیپیپیوی میشود.

 

اما در تئوری کانالیتیایزیس که توسط اپلی (۱۹۹۲) مطرح شد، منشأ بوجود آمدن علائم بیپیپیوی، تجمع ذرات آزاد و شناور اتوکونی اوتریکول در نزدیکی کوپولای مجرای خلفی ذکر شدهاست. وقتی سر در موقعیتی قرار میگیرد که موجب حرکت ذرات اتوکونی به دور از کوپولا میشود، با حرکت آندولنف درون مجرا، کوپولا خمیده شده و به دلیل ایجاد تحریکات غیر قرینه بین دو سمت، سرگیجه و نیستاگموس به وجود میآید. این حالت تا زمانی طول میکشد که ذرات اتوکونی به علت وجود گرانش زمین، در بخش دیگری از مجرا، ته نشین شده و بی حرکت بمانند.

مطالعات مختلف نشان دادهاند که هر دو تئوری، واقعاً در مورد بیپیپیوی رخ میدهد و برای هر دو حالت نیز روش درمانی خاصی در نظر گرفته شدهاست.

درمان بیماری سرگیجه وضعیتی

درمان این نوع سرگیجه را میتوان به بعد موکول کرد زیرا نشانهها غالباً از لحاظ شدت کاهش پیدا میکنند یا ناپدید میشوند (در عرض ۶ ماه)، تهوع را ممکن است با داروها «بیمار حرکت در هوا، زمین و ...» بر طرف کرد. مانورهای فیزیکال متعددی در اختیار داریم و همچنین تمرینهایی که توسط کاربلدها انجام میشود میتوانند نشانهها را آرامتر کنند.

مانور Semont تغییرات سریع در حرکت لمیدن از یک طرف به طرف دیگر. مانور Epley حرکت پشت سرهم جمجمه (سر) در پوزیشنهای مختلف. نتیجهگیری ازاین هر دو تمرین حرکت دادنdebris ها از قسمت حساس پشت گوش به قسمت کمتر حساس است.

شخصی که برای BPPV تحت درمان قرار میگیرد،این مانورها را در مطب یک دکتر انجام خواهد داد و به او دستورهای مخصوص در فعالیتهای روزانه داده خواهد شد که عبارتند از پوزیشن سر و بدن به طور متعادل و این حرکات متعادل باید در فاصلهی بین دو ویزیت، در محل کار و منزل صورت بگیرد.

این دو مانور Semont, Epley در برطرف کردن این شکل سرگیجه در بیشتر قسمتها مؤثر هستند. البته وقتی این مانورها و تمرینها موفقیتآمیز نباشند باید تمرینهای بیشتری را در محل کار و منزل انجام دهند و راهنماییها و دستورهای دکتر را جدی بگیرند.

در موارد خیلی مخصوص که مریض خوب نمیشود و صبر و حوصله به خرج نمیدهد، جراحی قسمت پشت گوش توصیه می شود.

پیشگیری از سرگیجه وضعیتی

مطلبی ذکر نشده

۵ ۱۰۰۰

برچسب ها : مغز واعصابگوش وحلق وبینیسرگیجه وضعیتی


  •   
  • به اشتراک گذاری :
  • facebook
  •  
  • twitter
  •  
  • کلوب
  •  
  • فیس نما
  •  
  • لینکیداین
  •  
  • googleplus
  •  
  • googleplus
  •  
  • telegram

جستجو هوشمند


جهت جستجو ،نام بیماری و یا قسمتی از مشخصات بیماری را وارد نمایید

جستجو بر اساس حروف الفبا


  1. الف
  2. ب
  3. پ
  4. ت
  5. ث
  6. ج
  7. چ
  8. ح
  9. خ
  10. د
  11. ذ
  12. ر
  13. ز
  14. ژ
  15. س
  16. ش
  17. ص
  18. ض
  19. ط
  20. ظ
  21. ع
  22. غ
  23. ف
  24. ق
  25. ک
  26. گ
  27. ل
  28. م
  29. ن
  30. و
  31. ه
  32. ی
مطالب پیشنهادی

آخرین مطالب سلامت



کلیه حقوق این سایت متعلق به داروخانه آنلاین | داروخانه دات نت | داروخانه اینترنتی میباشد.